Telur Pindang Retak Seribu. Apa kabarny sobat paders semua??? 🥰. Hari ini sengaja buat telur pindang Krn emang saya suka banget sama menu telur yg suka ada di dalam besek hajatan ini. Kali ini gantian resep dr dapur Mak Mona yg saya buat untuk.
Telur pindang dengan motif marmer juga biasa dikenal dengan telur motif retak seribu. Beberapa juga menyebutnya sebagai telur marble atau marbled egg. Angkat telur, siram dng air dingin, diamkan sampai telur dingin. You can cook Telur Pindang Retak Seribu using 12 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Telur Pindang Retak Seribu
- You need 10 butir of telur Ayam.
- It's 1 liter of air.
- You need 5 butir of bawang merah iris.
- You need 3 butir of bawang putih iris.
- Prepare 1 ruas ibu jari of lengkuas geprek.
- It's 3 lembar of daun salam.
- It's 2 batang of sereh geprek.
- Prepare 2 sdm of air asam jawa.
- Prepare 2 sdm of kecap manis.
- It's 2 kantong of teh celup.
- It's secukupnya of Garam.
- It's secukupnya of Penyedap.
Mskkan telur ke air, beri teh/daun jambu, kulit bawang & semua bahan lain. Masak dng api kecil sampai air menguap & telur berwarna coklat gelap. Rebus telur ayam, daun jambu, daun jati, kulit bawang merah, lengkuas, daun salam, garam, dan air hingga setengah matang. Angkat telur, memarkan kulitnya sampai retak.
Telur Pindang Retak Seribu instructions
- Masukan semua bahan jadi satu, rebus dalam api sedang. Saat air sdh berkurang 1/2 nya, ambil telur, pegang dengan dgn tangan yg dilapisi serbet krn mmg panas bun 😁kemudian pukul lembut dg sendok hingga menghasilkan retakan2 lalu masukan kembali ke dalam panci, lakukan satu persatu. Lanjutkan merebus hingga air menyusut. Matikan kompor, saya biarkan hingga pagi agar bumbu meresap..
- Kemudian kupas kulit telur, siap disajikan 😊 selamat mencoba.
Rebus lagi hingga matang di atas api kecil. TELUR PINDANG adalah telur ayam yang direbus bersama-sama dengan pelbagai jenis ramuan termasuk beberapa jenis herba untuk mendapatkan kulit telur berwarna coklat kehitaman yang enak dan pada saya sangat lazat. Telur Pindang ini popular dikalangan orang Johor dan merupakan identiti untuk makanan tradisional bagi Negeri Johor (tempat tumpah tanah airku). Telur pindang ni memang terkenal di negeri Johor. Ianya selalu dijadikan sebagai bunga telur yang di beri kepada para tetamu yg datang ke majlis-majlis perkahwinan.
Komentar
Posting Komentar