Telur Pindang Pecah 1000. Harga ini untuk pembelian melebihi seribu biji. Menjual Telur Pindang untuk door gift untuk majlis keraian seperti Kenduri Kendara atau Majlis Perkahwinan, Majlis Bertunang, Majlis Akikah, Majlis Khatam Al-quran dan lain-lain. Gemesh kaya batu onyx ini salah satu favorite suami Mom Virenda Laoli.
Due to its origins, it bears striking similarities with Chinese tea eggs.. Di Indonesia, telur pindang direbus dengan daun jati, daun jambu biji, atau kulit bawang merah. Ketiga bahan itulah yang memberikan warna coklat pada telur pindang. You can have Telur Pindang Pecah 1000 using 7 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Telur Pindang Pecah 1000
- You need 15 butir of telur ayam.
- You need 1 mangkuk of kulit bawang merah.
- Prepare 3 lembar of daun salam.
- You need 2 batang of sereh.
- You need 3 potong of lengkuas (geprek).
- Prepare 10 lembar of daun jambu batu.
- Prepare 2 sdt of garam.
Di Tiongkok, telur ini dijadikan sebagai kudapan. Sementara di Indonesia, telur pindang sering dijadikan lauk. Di Yogyakarta, telur pindang disantap dengan gudeg dan krecek. Kupas telur pindang, kemudian goreng hingga telur keperangan, angkat dan toskan.
Telur Pindang Pecah 1000 step by step
- Taruh telur dalam panci, tuangi air dan semua bumbu. Rebus selama 15 menit..
- Angkat telurnya, lalu ketok-ketok supaya kulit telur retak-retak..
- Masukkan lagi kedalam panci, rebus lagi selama 30 menit. Diamkan telur dingin terendam, bila perlu sampai menginap..
Masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa, Kualiti telur pindang yang baik dihasilkan apabila kita melihat kurang telur yang pecah, kulit telur pindang mempunyai warna coklat gelap yang seragam dan rasa serta baunya harum herba kuat. Telur Pindang adalah sejenis masakan Tionghoa, yaitu olahan telur yang direbus menggunakan herba-herba tertentu sehingga memiliki rasa, aroma, dan kenampakan yang khas. Di daerah asalnya, telur pindang dijual sebagai makanan ringan, telur yang masih setengah matang diretakkan kemudian direbus kembali dalam teh dan bumbu-bumbu. Masakan ini biasanya dijual oleh pedagang kaki lima atau pasar malam.
Komentar
Posting Komentar